Раціональне
харчування
Серед факторів, які впливають на наше
здоров’я, важливе місце займає харчування. Для нормальної життєдіяльності
людина необхідно білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини. Така
їжа дає організму матеріал для будови нових клітин і енергію для росту й
розвитку.
При цьому важливо не тільки те, які
речовини отримує організм, але й у яких співвідношеннях. Тобто для підтримки
нормальної життєдіяльності організму потрібно, щоб їжа находилась в достатній
кількості й у потрібному складі. Таке харчування
називають збалансованим. Учені вважають , що
наша їжа повинна містити білки,
жири й вуглеводи у співвідношенні 1: 1:
4.Якщо це співвідношення виконується , всі продукти будуть повністю засвоєні.
Якщо якихось речовин надійде менше ,організм буде відчувати в них потребу і не
зможе виконати частину своїх
функцій.
Якщо щось надійде в
надлишку, все зайве буде виведено у вигляді шлаків або відкладено як жировий
прошарок – у кожному разі організм виявиться перевантаженим.
З їжею ми отримуємо
енергію. Традиційно її вимірюють у кілокалоріях. Усе , що ми робимо , вимагає
енергозатрат, навіть дихання і переварювання їжі. Щодня організм людини повинен
одержувати стільки енергії, скільки він її витратив. Якщо цього не буде , в
його нормальній роботі відбудеться збій.
Незважаючи на велику
розмаїтість, наша їжа має всього лише шість складових:
- білки (
будівельний матеріал для клітин );
- жири й вуглеводи ( «паливо» для організму);
- вітаміни
(речовини , необхідні для нормального росту й розвитку організму);
- мінерали
( речовини, необхідні для розвитку кістяка, м’язів і кровоносної системи) ;
-
вода (
незамінний учасник усіх процесів життєдіяльності організму).
Для того , щоб людина
росла здоровою і сильною, щоб вона могла повноцінно розвиватися , їй необхідно
знати й дотримуватися законів
раціонального харчування. Це повноцінне харчування з урахуванням:
- статі ;
- віку;
- характеру праці або
діяльності;
- загальному стану організму;
- клімату.
|