Раціональне харчування
Серед факторів, які впливають на наше здоров’я, важливе місце займає харчування. Для нормальної життєдіяльності людина необхідно білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини. Така їжа дає організму матеріал для будови нових клітин і енергію для росту й розвитку.
При цьому важливо не тільки те, які речовини отримує організм, але й у яких співвідношеннях. Тобто для підтримки нормальної життєдіяльності організму потрібно, щоб їжа находилась в достатній кількості й у потрібному складі. Таке харчування називають збалансованим. Учені вважають , що наша їжа повинна містити білки, жири й вуглеводи у співвідношенні 1: 1: 4.Якщо це співвідношення виконується , всі продукти будуть повністю засвоєні. Якщо якихось речовин надійде менше ,організм буде відчувати в них потребу і не зможе виконати частину своїх функцій.
Якщо щось надійде в надлишку, все зайве буде виведено у вигляді шлаків або відкладено як жировий прошарок – у кожному разі організм виявиться перевантаженим.
З їжею ми отримуємо енергію. Традиційно її вимірюють у кілокалоріях. Усе , що ми робимо , вимагає енергозатрат, навіть дихання і переварювання їжі. Щодня організм людини повинен одержувати стільки енергії, скільки він її витратив. Якщо цього не буде , в його нормальній роботі відбудеться збій.
Незважаючи на велику розмаїтість, наша їжа має всього лише шість складових:
- білки ( будівельний матеріал для клітин );
- жири й вуглеводи ( «паливо» для організму);
- вітаміни (речовини , необхідні для нормального росту й розвитку організму);
- мінерали ( речовини, необхідні для розвитку кістяка, м’язів і кровоносної системи) ;
- вода ( незамінний учасник усіх процесів життєдіяльності організму).
Для того , щоб людина росла здоровою і сильною, щоб вона могла повноцінно розвиватися , їй необхідно знати й дотримуватися законів раціонального харчування. Це повноцінне харчування з урахуванням:
- статі ;
- віку;
- характеру праці або діяльності;
- загальному стану організму;
- клімату.